Trots att vi i Sverige har gjort ett flertal åtgärder för att minska antal oseriösa aktörer på smslånemarknaden så har antal obetalada snabblån ökat drastiskt. Under 2014s första halvår ökade antalet snabblån med rekordfart.

Man har uppdaterat konsumentkreditlagen, skaffat sanktionsavgifter för företag som missköter sig och även skaffat krav på tillstånd från FI. Tidigare behövde företag som lånade ut mindre summor inte skaffa någon kreditupplysning. Nu är det självklart krav på det men kronofogdens statistik på obetalda snabblån ökar mer än någonsin.

– Det var överraskande. Varför det har gått åt det hållet är lite av en gåta, eftersom det har gjorts väldigt mycket på området, säger Robert Olsson, kommunikatör som jobbar med förebyggande verksamhet på Kronofogden.

Samtidigt minskar antalet snabblån i grannlandet Finland

Våra grannar i öst ansökte om klart färre snabblån i föregående år jämfört med tidigare. Under förra årets sista tre månaderna ansöktes det om 130 tusen snabblån, jämfört med 190 tusen samma tid året inan, uppger Statistikcentralen i Finland. Det är en minskning med nästan en tredjedel.

Orsaken att snabblånen har minskat är pga en lagändring som införde räntatak på 51 procent, säger statistikcentralen. Ett flertal snabblåneföretag valde då att lägga ner sina verksamheter eller helt enkelt bytte affärsområde.

Snabblån kommer alltid att finnas

Efterfrågan på snabblån kommer alltid att finnas dock så tycker vi på bästasnabblån att det är bra med tydligare lagar och regler för företag och konsumenter. Skulle snabblån förbjudas så är vi helt övertygade att kriminella skulle ta över utlåningen och en ny svart marknad skulle uppstå.

Vi presenterar snabblån som är bäst i Sverige när det kommer till service, ränta och villkor. Vi hoppas att du som besökare får användning av vår lista på Sveriges bästa snabblån.