Riksdagen snabblånSveriges Regering ska nu utreda ett förbud mot att kostnaderna för ett lån överstiger lånebeloppet meddelar Morgan Johansson tillsammans med Johan Löfstrand (S) i en debattartikel på nyhetstidningen expressen. Nya regler ska stärka konsumenternas makt mot oseriösa kreditgivare som bidrar till överskuldsättningen.

Allt fler medborgare fastnar i skuldträsket

Som vi tidigare skrev om så fortsätter snabblån öka i Sverige och allt fler hamnar i skuldträsket. Föregående år var det över 50 000 personer som fick betalningsförelägganden i Sverige. Vi som konsumenter har självklart ett eget ansvar över vilka avtal vi binder oss till men nu har regeringen fått nog och ska helt enkelt skärpa lagstiftningen.

En stor del av Snabblånemarknaden har själva stärkt sina kreditkontroller men regeringen anser att det fortfarande beviljas lån som kunder inte har råd med. Därför ska man nu se över lagstiftningen för snabblån.

Sätta press på kreditgivarna

Utredningen kommer ledas av Riksdagsledamoten och vice ordförande i civilutskottet Johan Löfstrand (S). Direktiven är tydliga: Åtgärderna ska sätta press på kreditgivarna. Kortfattat så vill man att det inte ska vara lönsamt att låna ut pengar till någon som egentligen inte har råd att ta ett lån och dom punkterna som man ska se över är följande: Räntetak, En civilrättslig sanktionsregel vid bristande kreditprövning, Ett krav på skriftligt undertecknande & Skärpta informations- och marknadsföringskrav.

Vi på Bästa snabblån välkomnar alla typer av utredningar av snabblånebranschen och vi anser att en stor del av vårt egna arbete är att lyfta fram dom bättre företagen. Kan regeringen hjälpa oss att få bort dom fula fiskarna så är det väldigt bra.